Kleurenpunctuur

Kleurenpunctuur: Wat is het?

Kleurenpunctuur, ontwikkeld door Peter Mandel (Duitsland, 1941), is een onderdeel van de esogetische geneeskunde en brengt oude en nieuwe inzichten in oosterse en westerse geneeswijzen samen. Met behulp van een kleine staaflantaarn wordt gekleurd licht ingestraald op (acupunctuur-)punten van het lichaam.

De huid neemt deze lichtimpulsen op en via cellen en meridianen wordt deze impuls doorgegeven aan verschillende organen en fysiologische systemen. Zo wordt het natuurlijke levensritme weer hersteld. Kleurenpunctuur zet diepgaande processen in gang, zowel op lichamelijk als op geestelijk niveau, en is volstrekt pijnloos.Hierdoor is het ook ideaal voor behandeling van kinderen. Het veroorzaakt geen bijwerkingen en is veilig.

De essentie van kleurenpunctuur is verandering op gang brengen. Iets in beweging zetten bij de mens dat op een andere manier niet lukt.

Kleurenpunctuur of behandelingen met licht en kleur.
Mensen reageren sterk op licht. Licht geeft energie, beïnvloedt de stemming en zet het lichaam in beweging. Kleur zorgt daarbij voor specifieke informatieoverdracht naar de cellen (zie ook algemene informatie kleurenpunctuur en betekenis van de kleuren). 

Onze huid neemt, net als onze ogen, lichtimpulsen op die de lichaamsenergie in beweging zetten. De factor kleur maakt daarbij informatie vrij. Via de meridianen reist het licht door het lichaam en geeft zachte impulsen aan wat uit zichzelf onvoldoende pulseert. Zo kunnen diepgaande processen op gang komen. Er zijn behandelingen die meer op het lichaam werken en behandelingen die direct het gevoelsleven ‘verlichten’. Kleurenpunctuur laat zich goed combineren met andere therapieën.

Oorsprong
Voor de oorsprong van de kleurenleer moeten we ver in de historie terug. Al in de oertijd werden zieken in de zon gelegd. Intuïtief werd de heilzame werking van zonlicht – dat immers alle kleuren van het spectrum omvat – gevoeld. Ook in de oude beschavingen van China en Egypte werd gebruik gemaakt van licht en kleuren.

In later eeuwen onderzochten en beschreven genieën als de 16e-eeuwse arts Paracelsus, de natuurkundige Isaac Newton en Goethe deze materie nader. Tijdens de 20e eeuw pakten met name wetenschappers bij onze oosterburen de kleurentheorieën weer op.

Betekenis van kleuren

De betekenis van kleuren wordt nog altijd onderschat. Zo staat rood voor vuur, liefde, maar ook voor woede. Rood heeft het vermogen het diepst in de mens door te dringen. Het is de kleur van het hart, de longen en spieren. Als helende kleur wordt het toegepast bij kwalen als bloedarmoede, astma en chronisch hoesten. Rood maakt luie mensen actiever. Bovendien worden flegmatieke kinderen onder rood licht gestimuleerd bij hun huiswerk.

Blauw is de kleur van vrede en oneindigheid. Men ondervindt er een kalmerend effect bij. Het is de kleur van de hypofyse en het endocriene systeem. Het werkt ontspannend en rustgevend bij hoofd- en maagpijn, spierkramp en sommige hartziekten. Wratten verdwijnen door blauw licht in te stralen. Het wordt verder toegepast tegen slapeloosheid, impotentie en frigiditeit. Heilzaam bij overgangsklachten en verbetering van het spierstelsel. Onrustige kinderen? Onder een blauwe lamp maken ze hun huiswerk beter.

Geel is het symbool van de zon. Het ondersteunt de stofwisseling, klierwerking en maagsecretie. Toepassing bij depressies en versterking van het zenuwstelsel, alsmede bij ziekten van de lever, blaas, nieren en maag. Psychisch bezien, werkt geel stimulerend op het intellect. Geel licht helpt om een ontevreden gemoedstoestand te verbeteren.

Groen staat voor de natuur en geldt als neutraal. De kleur wordt toegepast bij bronchitis, gewrichtsontsteking – afgewisseld met blauw – en chronische kwalen. Precisiewerk wordt onder groen licht beter uitgevoerd. Het werkt balancerend, ontspannend en bevordert tevredenheid.

Oranje, de mix van rood en geel, staat voor vriendelijkheid. Het vrolijke oranje licht werkt goed bij geestesziekten en pessimisme. In de natuurgeneeskunde gebruikt men oranje bij aderverkalking, anorexia en hartinsufficiëntie. Zo kan men bij hartklachten oranje afwisselen met blauw. Zet een oranje kleurenbril op en mensen die chronisch moe zijn krijgen op de duur meer kracht en plezier in het werk.

Violet is vanouds geassocieerd met spiritualiteit. Het is de kleur van de geest en de inspiratie. Violet brengt geestelijke kracht en wordt toegepast bij behandeling van het lymfesysteem en de milt.

Bij turquoise gaat het om een donkere en een lichte tint in de ziel. De donkere buitenrand van de ziel herbergt psychische symptomen, die zich in lichamelijke klachten uiten. Bestraling met turquoise laat de mens een gevoel van bevrijding en heel-zijn ervaren. Men gaat dieper ademen en voelt z’n hoofd lekker vrij.

Lichtgroen bestaat uit een mix van geel en groen en werkt ontspannend. Alle klachten die met geel behandeld worden, kunnen ook met lichtgroen behandeld worden. Lichtgroen is wat zachter dan geel. Deze kleur op de bovenkant van de nieren werkt ontgiftend. Deze tint wordt gebruikt bij chronisch hoesten, diabetes en klachten van het spijsverteringskanaal.
Lichtgroen staat voor de overgang van het aardse groen naar het niet-instinctieve lichtgroen. Het helpt in de sfeer van het hoger bewustzijn: voor vrede en oneindige zekerheid.

Purper is niet alleen verbonden met ernst en waardigheid, maar ook met lieftalligheid. Het staat voor de macht over het denken. Als geestelijke, complementaire kleur van lichtgroen verwijst het naar het absolute, innerlijke wezen van de mens. Purper licht geeft ruimte en werkt op invloeden van buitenaf die sterk verbonden zijn met de diepste lagen van het bestaan.

Roze, als tiende kleur, symboliseert weer het begin: het kan helpen een nieuwe start in het leven te vinden. Deze tint draagt het geheim van verdieping met zich mee.